Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Tokom vikenda pojačane aktivnosti na području PU Banjaluka

| Banjaluka | Ponedeljak, 27. novembar 2023.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, u dane proteklog vikenda, na području PU Banjaluka, realizovali su pojačane aktivnosti sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, zloupotrebe opojnih droga i javnog reda i mira.
Na području Banjaluke, Laktaša, Kotor Varoši, Čelinca i Kneževa, realizovana je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i tom prilikom kontrolisali su i izvršili alkotestiranje 3 639 učesnika u saobraćaju. Zbog utvrđene nedozvoljene količine alkohola u organizmu sankcionisan je 121 vozač, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog boroja sankcionisanih vozača 68 vozača je sankcionisano zbog utvrđene količine alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 38 vozača zbog utvrđene količine alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 12 vozačje zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog utvrđene količine alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisana su tri „mlada vozača“, odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva. Evidentirano je devet ostalih prekršaja.
U Banjaluci, 24.11.2023. godine, policijski službenici su lišili slobode lice P.B. iz Banjaluke, jer se oglušilo na zakonito izdato naređenje policijskih službenika da na uvid pokaže lična dokumenta, a potom se upravljajući putničkim vozilom marke „Mercedes“ udaljilo, te se na jasan znak policijskih službenika nije zasutavilo radi vršenja kontrole, već je bježalo, ali je nakon kraćeg vremena zaustavljeno. Licu je uručen prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz članova 73. i 130. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz člana 24. stav 1. i 2. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske. O svemu navedenom obaviješten je dežurni sudija Osnovnog suda u Banjaluci – Odjeljenje za prekršaje.
Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, 24.11.2023. godine oko 21,30 časova, lišili su slobode lice M.M. iz Banjaluke, zbog počinjenih prekršaja iz člana 220. stav 1. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Prilikom kontrole putničkog vozila marke „Citroen“ navedeno lice je odbilo da se podvrgne ispitivanju na pristustvo opojnih droga.
Prilikom vršenja operativno taktičke mjere i radnje racije, 25.11.2023. godine u ugostiteljskom objektu na području Grada Banjaluka, policijski službenici, lišili su slobode i uručili prekršajni nalog licu M.B. iz Banjaluke, zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga. Kod navedenog lica pronađena je i oduzeta određena količina zelene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „marihuanu“. O događaju je obaviješten dežurni sudija Osnovnog suda Banjaluka – Odjeljenje za prekršaje.
Policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka, 26.11.2023. godine u 14,54 časova, u mjestu Zeleni Vir, lišili su slobode lice M.M. iz Banjaluke, jer je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, a izvršenim ispitivanjem na prisustvo alkohola kod navedenog lica utvrđeno je prisustvo od 1,95 g/kg alkohola u organizmu.
U Banjaluci, 25.11.2023. godine oko 00:05 časova, policijski službenici su lišili slobode lice A.A. državljanin Republike NJemačke, nastanjen u Banjaluci, zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga. Kod navedenog lica pronađena je i oduzeta određena količina bijele praškaste materije koja svom izgledom asocira na opojnu drogu „kokain“. O događaju je obaviješten dežurni sudija Osnovnog suda Banjaluka – Odjeljenje za prekršaje.
Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve građane da poštuju zakonske propise i da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge.