Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Edukacijom protiv vršnjačkog nasilja i nasilja nad djecom u digitalnom dobu

| Banja Luka | Srijeda, 29. novembar 2023.

Pripadnici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Osnovne škole „Georgi Stojkov Rakovski“ iz Banjaluke, a uz podršku Atos Banke, za učenike devetih razreda navedene škole organizovali su predstavu  pod nazivom  "To nisam ja" .
        Dragana Vujić inspektor za visokotehnološki kriminalitet izjavila je da je predstava odigrana u sklopu kampanje "Gradimo lanac povjerenja", koju je MUP pokrenuo povodom obilježavanja 20. novembra, Svjetskog dana djeteta.  Ona je  navela da je protekla sedmica bila posvećena djeci i dječijim pravima, a u okviru toga je u ovoj školi održan niz predavanja za djecu o temi "Djeca u digitalnom dobu i digitalno nasilje", te da je cilj ovih preventivnih aktivnosti da se učenici upoznaju sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinu njegovog ispoljavanja među djecom i mladima, pojedinostima u vezi sa nasiljem na internetu i opasnostima sa kojima se mogu susresti u digitalnom svijetu. Ukazala je na to da djeca u ranom uzrastu dolaze u kontakt sa digitalnim tehnologijama i da nisu u stanju da shvate sve opasnosti koje nosi digitalno doba.
          Rukovodilac Službe marketinga i komunikacija Atos banke Banjaluka Karolina Karalić rekla je da je ova banka odlučila da podrži sve preventivne aktivnosti koje ove godine organizuje MUP Republike Srpske.
          Direktor Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" Ivana LJubojević rekla je da je ovaj projekat od ogromnog značaja, te istakla da odgovornost nije samo na roditeljima, već i na nastavnicima, prvenstveno učiteljima. "Veoma je bitna uloga pedagoške i psihološke službe da budemo otvoreni jedni za druge i da slušamo jedni druge. Kao što djecu trebaju roditelji slušati kod kuće, tako i mi djecu trebamo slušati, a ne samo da im pričamo", rekla je LJubojevićeva.
           Učenica devetog razreda Ana Lukajić smatra da je ova predstava dobar način kako se mogu ohrabriti djeca da prijave nasilje.  "Na zanimljiv način će djeca shvatiti koliko je to ozbiljno", rekla je ona i dodala da su ove aktivnosti značajne za mlade i da je ovo dosta zanimljiviji i bolji način da djeca nauče nešto novo.
           Učenik Jakov Zrnić kaže da je riječ o aktuelnoj i teškoj temi o kojoj treba pričati jer mnogo djece doživljava nasilje putem interneta.  On kaže da odnos između učenika i nastavnika mora biti blizak, kako bi učenik mogao prijaviti nasilje nastavniku.