Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U Zvorniku obilježen Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti

| Zvornik | Četvrtak, 30. novembar 2023.

Povodom obilježavanja „Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti“ sve policijske stanice na području Policijske uprave Zvornik u periodu od 15.11. do 15.12.2023. godine organizuju podjelu letaka „Stop. Zavisnost. Put koji ne vodi nigdje“,  s ciljem podizanja svijesti o opasnostima i štetnosti opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

Policijski službenici Policijske stanice Zvornik, danas su građanima dijelili promotivni materijal  i pružali informacije o štetnim uticajima opojnih droga, načinima djelovanja u borbi protiv zloupotrebe narkotičkih sredstava kao i mogućnost kako da roditelji prepoznaju i reaguju ukoliko njihovo dijete konzumira drogu.                                 

Tokom proteklih 10 mjeseci Policijska uprava Zvornik evidentirala je 268 slučajeva zloupotrebe opojnih droga, što je za 97,1 % više nego u istom periodu prošle godine. Od tog broja, 35 su krivična djela, a ostalo prekršaji. Do povećanog broja otkrivenih slučajeva došlo je pojačanom angažovanošću policije tokom sprovođenja redovnih i operativnih akcija: „Plantaža“, „Hors“, „Lord“, „Store 1 i 2“. U navedenom periodu pronađeno je i oduzeto oko 41 g heroina, 8 g kokaina, oko 29 kg marihuane, 339 g amfetamina, 18 komada stabljika konoplje, 24 komada medicinske droge i 24 komada LSD-a.

Policijski službenici tokom cijele godine kontinuirano sprovode mjere i radnje iz svoje nadležnosti sa ciljem suzbijanja i sprečavanja zloupotrebe opojnih droga.