Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Nezakonitom eksploatacijom prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja pribavili privrednom društvu protipravnu imovinsku korist od 5 miliona KM

| Banjaluka | Petak, 08. decembar 2023.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv O.S. i D.S. iz Laktaša i jednog privrednog društva iz Laktaša zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, Protivzakonito zauzimanje i Eksploatacija prirodnih bogastava i dobara od opšteg značaja i Povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

Navedena lica se sumnjiče da su na zemljištu koje je u vlasništvu prvoprijavljenog O.S. tokom 2020. godine, bez odobrenja i Ugovora o koncesiji, eksploatisali mineralnu sirovinu šljunak u količini od 72.050 metara kubnih sa poljoprivrednog zemljišta, a zatim istu evidentirali u poslovne knjige preduzeća koje su dalje prodavali.

Prijavljena lica se sumnjiče i da su u periodu od februara 2021. do marta 2022. godine mineralnu sirovinu iz ranijeg perioda u količini od 187.402 metara kubnih za koju nisu imali odobrenje za eksploataciju od Javne ustanove „Vode“ prikazali u poslovnim knjigama i dalje prodavali kao što su i količinu od 62.441 metara kubnih lažno prikazali u poslovnim knjigama svog preduzeća iako se to preduzeće nije bavilo eksploatacijom mineralnih sirovina niti je pomenutu robu isporučilo privrednom subjektu koje je prijavljeno. Navedenim krivičnim djelima pribavljena je protipravna imovinska korist privrednom društvu iz Laktaša u iznosu od 5.043.000,00 KM, a Budžet Republike Srpske oštetili u iznosu 374.764,00 KM.