Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Održan okrugli sto na temu „Sistem integriteta kao faktor suprostavljanja korupciji“

| Banja Luka | Petak, 08. decembar 2023.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (9. decembra) i 20 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korucije, danas je u prostorijama Uprave za policijsko obrazovanje u Banjaluci održan okrugli sto na temu „Sistem integriteta kao faktor suprostavljanja korupciji“.

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a Republike Srpske Mile Šikman je rekao da je ovaj okrugli sto organizovan u cilju ukazivanja značajne povezanosti između suzbijanja korupcije, bezbjednosti i razvoja našeg društva. „Polazimo od toga da je borba protiv korupcije odgovornost i obaveza svih aktera u društvu uključujući vladine zvaničnike, državne i policijske službenike, medije, civilni sektor, opštu javnost, naravno građane u cjelini, jer samo svi zajednički, svako u okvirima i granicama svog djelovanja možemo izgraditi društvo otpornije na korupciju“, rekao je Šikman.

On je naveo da MUP Republike Srpske u kontinuitetu od 2006. godine radi na izgradnji ovog integriteta, a 2015. godine je usvojilo prvi plan integriteta kojim je tad bio prva institucija u BiH koja je uvela integritet kao sistemski način borbe protiv korupcije. Integritet podrazumjeva stvaranje otpornosti institucije, kroz jačanje kadrovskih resursa i umanjivanje mogućnosti i sprečavanje da se kao negativna pojava uopšte i desi, rekao je načelnik Šikman.

Načelnik Šikman je istakao da pripadnici MUP-a Republike Srpske integritet izgrađuju i kroz najmlađi kadar uvođenjem posebnog predmeta policijski integritet za kadete Policijske akademije i učenike Srednje škole unutrašnjih poslova.

Naveo je da MUP RS u svom sastavu ima ustrojenu organizacionu jedinicu koja se zove Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, te da je MUP RS jedina policijska agencija u BiH koja ima profesionalizovan postupak profesionalne disciplinske komisije koja potpuno nezavisno vodi postupke za povredu radne discipline.

„Disciplinski postupci se ne vode samo protiv policijskih službenika opšte nadležnosti, već obuhvata i policijske službenike kriminalističke policije, ali i policijske službenike koji su bili veoma visoko pozicionirani“, naveo je načelnik Šikman.

Takođe, naveo je da je MUP Republike Srpske u periodu od 01.01. do 10.11.2023. godine zbog teže povrede radne dužnosti izreklo 10 disiplinskih mjera prestanak radnog odnosa. Suspendovano je 47 pripadnika Ministarstva, od toga 42 policijska službenika i pet državnih službenika. Tokom prethodne 2022. godine, izrečeno je ukupno 12 disciplinskih mjera prestanka radnog odnosa, a tokom 2021. godine sedam.

Pozivamo sve građane koji imaju saznanja o negativnim ponašanjima naših radnika, o svim pojavama za koje smatraju da imaju obilježje korupcije, da to prijave. Sve prijave građana će biti na adekvatan način zaprimljene i procesuirane i MUP će sigurno raditi na utvrđivanju odgovornosti svih svojih pripadnika, zaključio je Šikman.

Osim predstavnika Ministarstva ovom okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Sudske policije Republike Srpske, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva pravde, Fakulteta bezbjednosnih nauka, Vrhovnog suda Republike Srpske i Republičke uprave za inspekcijske poslove.