Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Policijska uprava Bijeljina obilježila Mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti

| Bijeljina | Petak, 08. decembar 2023.

Na gradskom trgu u Bijeljini policijski službenici Policijske uprave Bijeljina dijeli su danas promotivni materijal pod naslovom ,,Stop. Zavisnost. Put koji nigdje ne vodi!“  u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti.

Na lecima su prikazane  fotografije opojnih droga marihuane, heroina, kokaina, ekstazija, LSD-a, nove psihoativne supstanice, amfetamini, kao i simptomi koje iste izazivaju prilikom konzumiranja, te savjeti roditeljima kako postupati sa djetetom ukoliko se otkrije da konzumira opojnu drogu.

Preduzimajući aktivnosti na sprečavanju, otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga na području Policijske uprave Bijeljina, policijski službenici za jedanaest mjeseci tekuće godine otkrili su 54 krivična djela  iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, odnosno nadležnim tužilaštvima  podneseno je 46  Izvještaja protiv  50 lica.  Od ukupnog broja lica koja su prijavljena tužilaštvu šest lica su povratnici  u izvršenju krivičnih djela i pet  maloljetnika. Tokom proteklih jedanaest mjeseci oduzeto je preko 15.000 grama različitih supstanci, za koje je vještačenjem utvrđeno da se radi o preko 13.000 grama opojne droge marihuane/spida, 55 grama kokaina, 22 grama hašiša, 525 stabljika kanabisa, određena količina medicinskih droga i oko 2.000 grama koje svojim morfološkim svojstvima asociraju na psihoaktivnu drogu.

U preventivnom smislu policijski službenici Policijske uprave Bijeljina ostvarili su saradnju sa direktorima osnovnih i srednjih škola, psiholozima kao i nastavnim kadrom u cilju obavještavanja istih o štetnosti zloupotrebe opojnih droga kod školske populacije.