Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U Policijkoj upravi Trebinje obilježeno 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

| Trebinje | Petak, 08. decembar 2023.

Na inicijativu Policijske uprave Trebinje, u sali za sastanke, 08. decembra 2023. godine održan je sastanak potpisnica Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na području grada Trebinja.

Povod za sastanak je obilježavanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Policijska uprava Trebinje je evidentirala 31 krivično djelo Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, 22 krivična djela su izvršena u Trebinju. Policijski službenici su evidentirali znatan rast u broju ovih krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine.

Na sastanku se razgovaralo o preprekama sa kojima se svi susreću prilikom evidentiranja ovih krivičnih djela, kao i prilikom razgovora sa žrtvama. Ono što je zaključeno jeste da se svi subjekti moraju uključiti i dati sve od sebe kada se govori o zaštiti žrtvava, prije svega kada su to maloljetna lica. Takođe, razgovarano je o načinima zloupotrebe institucija od strane lica u brakorazvodnim parnicama što nije rijetka pojava.

Pored predstavnika Policijske uprave Trebinje, sastanku su prisustvovali i predstavnici gradske uprave Grada Trebinja, Centra za socijalni rad Trebinje, JU Dječiji vrtić „Naša radost“, Fondacije Ženski centar Trebinje i Doma zdravlja Trebinje.