Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Tokom vikenda pojačane aktivnosti na području PU Banjaluka

| Banjaluka | Ponedeljak, 19. februar 2024.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, u dane proteklog vikenda, na području PU Banjaluka, realizovali su pojačane aktivnosti sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, zloupotrebe opojnih droga i javnog reda i mira.

Na području Laktaša, Prnjavora, Čelinca i Kneževa, realizovana je akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i tom prilikom kontrolisali su i izvršili alkotestiranje 1 385 učesnika u saobraćaju. Zbog utvrđene nedozvoljene količine alkohola u organizmu sankcionisana su 53 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog broja sankcionisanih vozača 29 vozača je sankcionisano zbog utvrđene količine alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 15 vozača zbog utvrđene količine alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, sedam vozačje zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog utvrđene količine alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisana su dva „mlada vozača“, odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva. Evidentirano je 12 ostalih prekršaja.

U Banjaluci, 16.02.2024. godine, policijski službenici lišili su slobode lice D.T. iz Banjaluke zbog počinjenog prekršaja iz člana 220. Zakona o osnovma bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.  Navedeno lice je prilikom kontrole putničkog vozila kojim je upravljalo, odbilo da se podvrge na ispitivanje prisustva opojnih droga.

Policijski službenici Policijske stanice Kneževo, 16.02.2024. godine, lišili su slobode lice N.M. iz Kneževa, jer je upravljalo putničkim vozilom pod dejstvom alkohola. Navedeno lice je podvrgnuto ispitivanju na prisustvo alkohola, kojom prilikom je utvrđeno prisustvo od 3,08 g/kg alkohola u organizmu.

U Banjaluci, 17.02.2024. godine, policijski službenici lišili su slobode lica K.I. i S.R. oba iz Banjaluke, zbog počinjenih prekršaja iz člana 17. Zakona o javnom redu i miru. Navedena lica su na javnom mjestu konzumirala improvizovanu cigaretu tzv. džoint i podvrgnuta su ispitivanju na prisustvo opojnih droga, kojom prilikom je utvrđeno prisustvo opojne drgoe „THC 10“ u organizmu.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, 17.02.2024. godine, uručili su prekršajni nalog licu D.F.A.S.M. iz Brazila, zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga. Kod navedenog lica pronađena je i oduzeta pvc vrećica u kojoj se nalazila određena količina zelene biljne materije koja svom izgledom asocira na opojnu drogu „marihuanu“.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, 17.02.2024. godine, lišili su slobode lice M.V. iz Banjaluke, zbog počinjenih prekršaja iz člana 173. i 184. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Policijski službenici su oko 00,05 časova u Banjaluci, radi vršenja kontrole, zaustavili putničko vozilo marke „Seat“, kojom prilikom je lice M.V. koje je upravljalo vozilom, podvgrnuto ispitivanju na prisustvo opjnih droga, kojom prilikom je utvrđeno prisustvo opojne droge „THC 10“. Daljim provjerama utrvrđeno je da lice upravlja vozilom prije prava sticanja na upravljanje.

U ugostiteljskom objektu na području Grada Banjaluka, 17.02.2024. godine, policijski službenici izvršili su operativno taktičku mjeru i radnju raciju, kojom prilikom su radniku ugostiteljskog objekta, licu S.N. iz Banjaluke, uručili prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz člana 25. Zakona o javnom redu i miru, a licu S.V. iz Kostajnice, koje nije postupilo po zakonito izdatom naređenju policijkih službenikika, prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz člana 24. Zakona o javnom redu i miru. Lice S.V. je podvrgnuto ispitivanju na prisustvo alkohola, kojom prilikom je utvrđeno prisustvo od 0,50 g/kg alkohola u organizmu.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, 18.02.2024. godine u Banjaluci, su lišili slobode lice V.P. iz Banjaluke zbog počinjenih prekršaja iz članova 174. i 220. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Navedeno lice je  prilikom kontrole putničkog vozila kojim je upravljalo, podvrgnuto ispitivanju na prisustvo alkohola, kojom prilikom je utvrđeno prisustvo od 1,24 g/kg alkohola u organizmu, a odbilo je da se podvrgne ispitivanju na prisustvo opojnih  droga. Lice O.J. iz Banjaluke, lišeno je slobode zbog počinjenog prekršaja iz člana 220. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, jer je prilikom kontrole putničkog vozila kojim je upravljalo, odbilo da se podvrgne ispitivanju na prisustvo opojnih  droga.

U Banjaluci, u ulici Bulevar Cara Dušana, 18.02.2024. godine oko 04,25 časova, policijski službenici su lišili slobode lice D.V. iz Banjaluke, jer je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, a izvršenim ispitivanjem na prisustvo alkohola kod navedenog lica je utvrđeno prisustvo od 1,75 g/kg alkohola u organizmu.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve građane da poštuju zakonske propise i da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge.