Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U januaru smanjen broj krivičnih djela, saobraćajnih nezgoda kao i broj narušavanja javnog reda i mira

| Istočno Sarajevo | Utorak, 20. februar 2024.

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za mjesec januar tekuće godine.
Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti na području Uprave kao stabilno i zadovoljavajuće, naglasivši da u proteklom mjesecu nisu zabilježena teža krivična djela, to jeste krivična djela sa većim stepenom društevene opasnosti. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, ali se dogodila jedna saobraćajna nezgoda sa pogunilum licem. Ostvareni su dobri rezuletati u svim segmentima rada. Ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 89 %, dok je keficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 66%.
Zimska turistička sezona na Jahorini protiče bezbjedno, bez incidenata, a policijski službenici nastavljaju sa preduzimanjem preventivno-represivnih  mjera i radnji na podizanju stanja bezbjednosti, dodao je načelnik Šehovac.
 Registrovana su ukupno 34 krivična djela, nadležnom tužilaštvu je dostvaljeno 30 Izvještaja protiv 37 lica, od kojih su dva maloljetna. Od ukupnog broja krivičnih djela 28 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, dva iz oblasti privrednog i tri krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.
Obrađen je 21 predmet u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, jedno krivično djelo i 20 prekršaja.
Zabilježena su 22 narušavanja javnog reda i mira što je za 18,5% manje nego u uporednom periodu prošle godine. Sankcionisano je 30 lica, podnošenjem tri Zahtjeva za pokretnje prekršajnog postupka i izdavanjem 27 prekršajnih naloga.
             Dogodilo se 47 saobraćajnih nezgoda, za 21,7 % manje nego prošle godine u istom periodu. Evidentirana je jedna saobraćajna nezoda sa poginulim licem, četiri sa teže povrijeđenim i 11 sa lakše povrijeđenim licima. Iz saobraćaja je isključeno 139 vozača od kojih 106 zbog vožnje pod uticajem alkohola.
Registrovano je 2.953 prekršaja iz oblasti saobraćaja i sankcionisano 2.321 lice kao  učesnik u saobraćaju.