Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U januaru smanjenje broja narušavanja javnog reda i mira

| Foča | Ponedeljak, 26. februar 2024.

U prostorijama Policijske uprave Foča danas 26.02.2024. godine održana je konferencija za medije povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec januar 2024. na kojoj je načelnik  Policijske uprave Foča stanje bezbjednosti ocijenio kao zadovoljavajuće. U januaru mjesecu su  evidentirana 22 krivična djela što je smanjenje za oko 15 % u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja krivičnih djela po poznatom počiniocu prijavljeno je 17 krivičnih djela, dok je po nepoznatom počiniocu prijavljeno pet krivičnih djela. Nadležnim tužilaštvima podnesena su  22 Izvještaja protiv 20 lica. Kada je u pitanju struktura krivičnih djela, evidentirano je 17 krivičnih djela opšteg kriminaliteta,  četiri krivična djela privrednog kriminaliteta i jedno krivično djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela iz  oblasti opšteg kriminaliteta  šest je  imovinskih krivičnih djela, dva protiv života i tijela, osam ostalih krivičnih djela opšteg kriminaliteta i jedno krivično djelo iz oblasti protiv polnog integriteta. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 86%, dok koeficijent  rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 40%.
Načelnik Krunić je izjavio da je u mjesecu januaru 2024. godine evidentirano pet narušavanja javnog reda i mira što je  manje za oko 37% u odnosu na prošlu godinu, kao i ukupan broj prekršaja javnog reda i mira kojih je bilo šest što je za 40% manje u odnosu na 2023. godinu. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira sa pet ili više lica. U oblasti bezbjednosti saobraćaja  evidentirano  je 25 saobraćajnih nezgoda što je za oko 31% više u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja  21 je sa materijalnom štetom, dok su četiri saobraćajne nezgode sa lakše povređenim licem. Iako je u posmatranom periodu evidentirano povećanje  broja saobraćajnih nezgoda, struktura saobraćajnih nezgoda je povoljna, te je stanje bezbjednosti iz oblasti saobraćaja na zadovoljavajućem nivou. 
 Načelnik Krunić je istakao  da su u  januaru  mjesecu policijski službenici obezbjedili više javnih skupova na kojima je bio prisutan veliki broj građana  i  da su svi protekli mirno i bez incidenata.