Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 85,7 %

| Prijedor | Srijeda, 12. jun 2024.

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je održana danas u Policijskoj upravi Prijedor načelnik Policijske uprave Prijedor Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate rada za mjesec maj tekuće godine.

Hačelnik Milojica je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor održano povoljno stanje bezbjednosti. 
Policijska uprava Prijedor u mjesecu maju evidentirala je 79 krivičnih djela, od čega po nepoznatom izvršiocu 20 krivičnih djela ili 25,3% od ukupno evidentiranih. Ukupna rasvijetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 96,3%, a rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 85,7%.
Što se tiče imovinskih krivičnih djela evidentirana su 22 krivična djela, što je za 15,4% manje u odnosu na uporedni period (26).
Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan je rekao da je u maju mjesecu evidentirano pet krivičnih djela privrednog kriminaliteta od čega su dva krivična djela koruptivnog karaktera. Materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist iznosi 81.924,00 KM.
Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je pet krivičnih djela i osam prekršaja. Oduzeto je 48,76 grama amfetamina, 61,43 grama marihuane i određena količina kokaina.
U akciji kodnog naziva „Robokap“, koja je planski provođena u prethodnom četveromjesečnom periodu, s ciljem procesuiranja krivičnih djela u vezi sa nelegalnim prometom opojne droge kokain,  slobode su lišena tri lica, od kojih su dva policijska službenika Policijske uprave Prijedor. Nakon dostavljanja izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, nadležni sud je za dva lica odredio mjeru pritvora, od kojih  je jedan policijski službenik.
Načelnik Sektora policije Zoran Jež rekao je da u maju mjesecu iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 45 prekršaja i da je u tom segmentu održano stabilno stanje. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, a svi javni skupovi su uspješno obezbjeđeni.
Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 77saobraćajnih nezgoda, što je za tri nezgode ili 4,1 % više u odnosu na uporedni period. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom.
Iz saobraćaja je isključeno 267 vozača, od kojih 237 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, četiri zbog vožnje pod uticajem opojnih droga i 18 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.
Na kraju konferencije, načelnik Policijske uprave Prijedor je apelovao na građane da, s obzirom na predstojeći period turističke sezone  i godišnjih odmora, u slučajevima dužeg odsustva iz stambenih objekata preduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili svoju imovinu od potencijalnih izvršioca krivičnih djela.