Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Od sutra pojačana kontrola saobraćaja na putevima u nadležnosti PU Banjaluka

| Banja Luka | Srijeda, 12. jun 2024.

U cilju održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, na putevima koji su u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka u periodu od 13. – 16./17.06.2024. godine će se sprovoditi akcija „Pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola“.

Navedena akcija se sprovodi sa ciljem sprečavanja saobraćajnih nezgoda u kojima su neprilagođena/nepropisna brzina kretanja i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan od osnovnih uzroka težih oblika saobraćajnih nezgoda. Naime, na području Policijske uprave Banjaluka u odnosu na uporedni period evidentno je povećanje broja saobraćajnih nezgoda, a od početka godine evidentirano je  2 316 saobraćajnih nezgoda. U saobraćajnim nezgodama poginulo je 10 lica, što je više za  42,9 % u odnosu na uporedni period prošle godine.

Tokom akcije, pojačana kontrola brzine kretanja vozila vršiće se uz pomoć  vozila sa ugrađenim sistemom za mjerenje brzine kretanja tzv. „presretača“ i savremenih radarskih sistema, a prisustvo alkohola u organizmu vršiće se uz pomoć uređaja za utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu. 

Policijska uprava Banjaluka apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, naročito one koji se odnose na ograničenja brzine kretanja vozila, da vožnju prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne konzumiraju alkohol prije i za vrijeme upravljanja motornim vozilom,   kako bi svoju bezbjednost i bezbjednost drugih učesnika podigli na viši nivo.