Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo stanje bezbjednosti stabilno i zadovoljavajuće

| Istočno Sarajevo | Četvrtak, 13. jun 2024.

Danas je u prostorijama Policijske  uprave Istočno Sarajevo održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za mjesec maj tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti na području Uprave kao stabilno i zadovoljavajuće. Nisu zabilježena teža krivična djela,  sa većim stepenom društevene opasnosti, kao ni krivična djela razbojništva, niti otuđenja motornih vozila. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nisu registrovana, kao ni saobraćajne nezgode sa poginulim licima. Ostvareni su dobri rezultati u svim segmentima rada, tako da je koeficijent ukupne rasvjetljenost krivičnih djela u mjesecu maju 96%. Policijski službenici nastavljaju i dalje sa preduzimanjem preventivno-represivnih  mjera i radnji sa ciljem poboljšanja stanja u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja, istakao je načelnik Šehovac.

Registrovana su 54 krivična djela, više za 31% u odnosu na isti period prošle godine, nadležnom tužilaštvu je dostvljeno 49 izvještaja, protiv 48 lica, od kojih su osam povratnici u izvršenju. Od ukupnog broja krivičnih djela 47 su iz oblasti opšteg kriminaliteta, tri iz oblasti privrednog i tri krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno je 65 predmeta u vezi sa zloupotrebom droga - jedno krivično djelo i 64 prekršaja. 

Dogodilo se 50 saobraćajnih nezgoda, za 12,3% manje nego prošle godine u istom periodu. Evidentirane su četiri saobraćajne nezode sa teže povrijeđenim licima i devet sa lakše povrijeđenim licima. Iz saobraćaja je isključeno 245 vozača od kojih 190 zbog vožnje pod uticajem alkohola i 22 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava.  Registrovano je  3.510 prekršaja iz oblasti saobraćaja i sankcionisano 2.821 lica kao  učesnici u saobraćaju.

Evidentirano je 37  narušavanja javnog reda i mira, sankcionisana  su 42  lica, podnošenjem četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 38 prekšajnih naloga. Javni red i mir najčešće je narušavan konzumiranjem opojne droge u 15 slučajeva.